Újság!
Betöltés...

Készíts Te is magaságyást! - DIY

Évekkel ezelőtt itt kezdődött egy csodás veteményeskert története, amelyet öröm volt gondozni. Rengeteg poszt és fotó készült ezen a helyen.
Hogyan kezdődött? Olvassátok el.
Itt raktuk le az alapokat.


ELŐTTE




UTÁNA


Magaságyást tervezni sok fajta elgondolásból lehet.
Nekem adott volt egy alacsony faelemekkel elkerített kertrész, ami valaha veteményeskertként funkcionált. Ám jelenleg egyik oldalról egy fügebokor, míg másik oldalról a szomszéd lilaakáccal befuttatott szaletlije árnyékolta. Füge megmetszése volt az egyszerűbb feladat, míg az ágyások ideálisan napos helyének megtalálása már igényelt némi fejtörést.
 
Azáltal, hogy nem vagyok időmilliomos, viszont szeretek friss zöldségeket szedni a kertemből, úgy gondoltam, hogy a jó minőségű földdel (jobb esetben érett komposzttal is) felturbózott magaságyás lesz az a megoldás, ahol majd sokkal több veteményt termelhetek kisebb területen, mint egy hagyományos ágyásban és a gyomlálással sem lesz annyi gondom.

Mivel a kert (még az oly pórias veteményes is) számomra nem csak a praktikumról, hanem a látványról és az érzékszerveink intenzívebb használatáról is szól, ezért olyan sarkot próbáltam megtervezni, ahová nem csak kapálni szeretek majd bejárni, hanem akár az egyik sarokba elücsörögve egy mentás limonádét is szívesen meginnék.



Ezt a fotót néhány héttel ezelőtt készítettem, majd rá pár napra elkezdtem kimenekíteni a nőszirmokat a derékig érő gaztengerből.
 
Miután sikerült megmetszenem a veteményeskertben álló fügebokrot, a két igen beteg rózsát, és megszabadultam a gyom nagy részétől, hozzáláttam a faanyag feldolgozásának.


 
Az ágyások egyenként 4 db 150 cm hosszú 15 cm magas és 2,5 cm vastag építési deszkából készültek.
Hozzá a 2,5 x 5 cm vastag léceket dupla olyan hosszúra fűrészeltem, mint a deszka magassága. Utólag ezt hosszúnak találtam, de akkor már nem módosíthattam a méretén. Ezért nagyjából 10 cm-rel hagyjuk hosszabbra, mint a deszka magassága.

 
Méretre vágtam (bizonyos mennyiség után már a család segítségét is igénybe véve) és mindegyiket lekezeltem lenolajjal.

 
A pozdorjacsavart először minél jobban kalapáljuk bele a fába, majd csak ezután csavarozzuk össze.


Ezekután a léceket kettesével - lehetőség szerint csavarozó gép és önmenetes csavar segítségével - rögzítsük a deszkákra, a  szélüktől számolt 20 - 25 cm- re.

 
 
Ha ezzel végeztél, akkor két deszkának a végére csavarral rögzítsd a sarok összekötő lemezeket, amelyek a derékszögről és a forma megtartásáról gondoskodnak.
 
Állítsd egymással szembe a sarokpántos deszkákat, amelyekre merőlegesen csavarral tudod majd rögzíteni az alap magaságyás elemet.

Amikor elkészültek a négyzetek, vidd a végleges helyükre, ahol a legoptimálisabb helyet keresd meg a veteményeid számára. (Maximális napfény kihasználtságról, és véleményem szerint ebben a világban a mértani formákról sem szabad megfeledkezni)

Először fejjel lefelé fektettem le a négyzeteket és így jelöltem ki számukra a legideálisabb helyet, amit a sarkok megjelölésével rögzítettem, majd egyesével átfordítottam őket.

Rövidebb lécek és egy jól felázott talaj esetében csak be kell nyomni a földbe, ám nálam most szükség volt némi ásásra is.
 

A helyére került magaságyást lehetőség szerint komposzt és feltalaj keverékével töltsd fel.
Ha az előbbi még nem áll rendelkezésedre, akkor jó minőségű kerti talaj is megfelel erre az évre.


A folytatásban megmutatom, hogy hogyan lehet mindezt mutatós és látványos kertsarokká varázsolni. Gyertek és tartsatok velem a virágzó veteményeskert projektemben legközelebb is.
Ha Te is szeretnél magaságyást, az alábbi dolgokra biztos szükséged lesz:

Poszt a Praktiker támogatásával jött létre



A folytatást itt találod:
!


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :