Újság!
Betöltés...

Nyugdíjba vonul Sissinghurst főkertésze

Egy újságcikk elolvasása teljesen átírta a hétvégi posztolási terveimet. Összesen ennyi állt a cím alatt: "Sissinghurst főkertésze úgy döntött, hogy nyugdíjba vonul." Tovább olvasva a cikket úgy éreztem, hogy ez az életpálya sok embert megszólíthat.


Alexis Datta neve nem sokat jelent számunkra, és talán épp ezért lehet érdekes.

Szülei egyetemi tanárok voltak, akik amikor megtudták, hogy 10 éves lányuk kertész szeretne lenni, összesen annyit tettek, hogy kijelöltek számára egy területet a kertben, ahol aztán ő kertészkedhetett kedvére.

Később jó néhány londoni parkban dolgozott már kertészként (Holland Park, Kensington, stb.), mire úgy döntött, hogy beiratkozik egy vidéki főiskola tanfolyamára. Amikor 1990-ben megüresedett a sissinghurst-i főkertészi állás, tisztában volt vele, hogy nincs elég tapasztalata  hozzá, de azt is tudta, hogy olyan szenvedéllyel űzi ezt a mesterséget, ami elvezetheti a céljáig. Végül a Sissinghurst-kert főkertész helyettesi állását kapta meg, és 15 évig tökéletes összhangban tudtak így dolgozni az akkori főkertésszel.

Végül amikor 2005-ben megkapta a főkertészi állást, a következő instrukcióval látta el a nyugdíjba vonuló kollégája: "Tarts lépést a legújabb kertészeti trendekkel, majd hagyd figyelmen kívül azokat." Azaz minden tervénél tartsa szem előtt a kert eredeti hangulatát.

Egy ilyen híres kertről mindig mindenkinek van véleménye, sőt sokszor kemény kritikák is elhangzanak, ezért aztán mindig ügyeltek arra, hogy a kert rendezett és jól ápolt legyen. Mind eközben megpróbáltak visszahozni egy kevésbé merev légkört is parkba, például a gyümölcsösön keresztül.

Ennek ellenére volt olyan vélemény is, amely szerint ez a kert már túl tökéletes, amit én őszintén szólva egyáltalán nem bánnék, ha országunk parkjaira vagy kertjeire már csak ez a jelző jutna az eszembe. 

Elmondása szerint ezt az állapotot kemény munkával és egy igen kis csapattal tudta elérni, ami 7 kertészből, 1 gyakornokból, folyton változó önkéntesekből és egy az elhervadt rózsafejek begyűjtésért felelős csapatból állt.

Jelenleg olyan kertet keres, amit ő alakíthat ki és ahol kapcsolatot tartva a látogatókkal előadásokat tarthat. Kívánok Neki egy ilyen helyet!





A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :