Újság!
Betöltés...

Kert Trend - 2013

Ahogyan a divatban, úgy a kerteknél is létezik egy éves divatirányzat, ami nem is annyira a formákról, hanem inkább a kerthez való hozzáállásunkról szól.



Az Év színe a kertben
Legyen az első a kivétel, ami erősíti a szabályt. Meghatározó színösszeállítás minden évben jelen van a kertrendek között. Kérdés, hogy mennyire áll közel egyéniségünkhöz és kertünk stílusához.
Úgy gondolom az idei színnel senkinek nem lehetnek komolyabb fenntartásai, ugyanis a smaragdzöld és árnyalatai igazán kellemes érzéssel tölthetnek el egy kertrajongót, amit például néhány hosta (árnyliliom), vagy  fűszernövény (itt: kakukkfű) segítségével könnyedén meg is valósíthat a kertjében vagy akár a teraszán is.









Szélsőséges időjárást is tűrő növényzet
Egyre kevésbé érdemes olyan érzékeny növényeket ültetnünk a kertbe, amelyeknek extra igényeit csak nagy nehézségek árán tudjuk kielégíteni. Azok a növények, amelyek nem bírják az egyik év aszályos, másik év túlzottan is csapadékos időjárását, azok előbb - utóbb el fognak tűnni a kertjeinkből, vagy csak extra idő és energia ráfordítással tudják túlélni a számukra kedvezőtlenebb időjárási időszakokat.

Vetőmagok gyűjtése
Sok költséget megspórolunk, ha saját magunk is gyűjtünk virág vagy vetőmagokat. Bár ez utóbbival csak óvatosan, mert sok hibrid fajta elhullajtott magja második évben már nem hozza azokat a minőségi tulajdonságokat, amiket elvárunk tőle. Ezek közé tartoznak például a paradicsom magok is, de a phlox (lángvirág) például igen kellemes meglepetést okozott a különleges színárnyalataival. Egynyáriak esetében biztos sikerre számíthatunk, ha pedig kísérletezni támad kedvünk, akkor gyűjtsünk évelőkről is bátran magokat. Az eredmény magáért fog beszélni.





Termelj magadnak!
Blog első évében írtam Michelle Obamáról és a veteményeséről. Azóta egyre természetesebbé kezd válni, hogy a pihenőkert egy részét zöldségesként művelik a kerttulajdonosok. Egy bizonyos korosztálynak ez teljesen természetes, de a csodás pihenőkerttel és házzal rendelkező tulajdonosok nagy részének még mindig ismeretlenek azok a megoldások, ahogyan ők is kipróbálhatnák a kulturált friss zöldség termesztés formáit. Figyelem! NEM kell a hátsó kert felét bevetni és nap, mint nap kapálni ahhoz, hogy néhány zöldség fajtát magunk szüretelhessünk a kertben!!!


















Edd is meg!
Fontos, hogy a termények nagy mennyisége esetén ne csak a friss fogyasztásra gondolj, hanem a kulináris különlegességek elkészítésére és téli tárolásra is.














Közösségi kertek
Egyik kedvenc témám, amiről már itt a blogon is írtam párszor. Tényleg jó érzés látni, hogy mennyi ember tud még adni és ez milyen inspiráló hatással van az alkotni vágyó emberek tömegeire. Földet túrni és napról napra figyelni a munkánk eredményét több, mint meditáció. Közben pedig új barátságok és közösségek is születnek.






Kevesebb fű, több virág
Tegye fel a kezét az, aki örömmel venné, ha nem kéne többet a gyeppel bajlódnia!
Ha férjemet kérdezném, akkor rögtön jelentkezne, de egy kicsit azért morogna is, hogy már megint egy plusz ágyást terveztem, amit kerülgetnie kell a maradék fű lenyírásánál.
Ha ezt a mondatot mozgalommá szerveznénk, akkor én rögtön mellette állnék, mert annyira rajongok a folyton virágzó és illatozó kertekért.





 
Fotók forrása

2013- ban is egy a lényeg: KERTÉSZKEDJ!!!!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :