Újság!
Betöltés...

Konyhakert a javából

Számomra a veteményes kihagyhatatlan része a kertnek. Szeretem a zöldségek és fűszernövények illatát, és igazából az ezzel járó szöszölős munkát is, amit én szinte meditációként élek meg.


De talán nem mindenki gondolja manapság, hogy finomabb a saját paradicsomot, cukkinit, céklát vagy brokkolit főzni és enni és, hogy azok illatáról már ne is beszéljek. Látva ezt a tendenciát, Karcagon az alpolgármester úgy gondolta, hogy meghirdetti a "A legszebb konyhakertek" versenyét, aminek  célja, hogy a konyhakerteket, amelyek néhány évtizede még részei voltak a vidéki portáknak, visszakerüljenek jól megérdemelt helyükre, és családok ismét termesszenek saját maguk részére zöldségeket. Szerencsére olyannyira sikeres kezd lenni a program, hogy már Püspökladány is csatlakozott hozzá, és a szervezők pedig bíznak abban, hogy a jó példa követőkre talál. Természetesen nem látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, amelyeknek csak néhány feltételnek kell megfelelniük: Rendezett környezet, gondozott kert, legalább 5 szabadon válaszott zöldségféle, amit a konyhában leggyakrabban használunk.


És akkor most következzen egy csodás veteményesről készült fotósorozat, amelynek fenti képe pár hónappal ezelőtt nagy sikert aratott a Dekor&Mentha blog facebook oldalán. Akkor még azt hittem, hogy ez csak egy fotózásra megalkotott kert, de mint kiderült egy hölgy álmai munkahelye, ugyanis míg ő a veteményesét gondozza, addig a beérett terményekből a férje finomabbnál-finomabb ételeket készít az oda látogató vendégeknek. Így ketten együtt egymást kiegészítve csapatmunkában dolgoznak.

Estefelé, amíg a főzni szerető (és tudó) férj a vacsorát készíti, addig Page a kertbe kalauzolja el a vendégeket, hogy kedvükre válogassanak a vetemények között. Majd visszatérve az asztalhoz mindenki jobban értékeli azt, amit lát és eszik.


Saláta 27 féle hozzávalóból.


Ezt a paradicsomfuttatót letört vagy lemetszett ágakból saját maga építette.

Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

3 megjegyzés :

Hortenzia írta...

Ez annyira jó!

rolvisa írta...

Öröm tölti el az embert, hogy vannak még szép konyhakertek.Én is szeretek a kis zöldséges kertemben szöszmötölni. A saját paradicsom, bazsalikom és más fűszereket fogyasztani.A spájzban már sorakoznak a télire eltett finomságok, amit megtermeltem.jó ide benézni időnként.Üdv.Olgi néni.

Ági, alias Dekor es Mentha írta...

:)))