Újság!
Betöltés...

Konyhakert fejjel lefelé

A konyhapult felülete nagy kincs. Minden négyzetcentiméterét hasznosan kell kihasználni, vagy éppenséggel szabadon kell hagyni a különböző konyhai előkészületekhez. Ezért aztán frappánsabbnál frappánsabb megoldások születnek a különböző konyhai eszközök függőleges elhelyezéséről. De mi történjen a növényeinkkel? Azokat hova helyezzük? Ennél az ötletnél a növények fejjel lefelé tekintenek a világra és ránk is.

Nézd végig hogyan lehetséges ez!


Ez a fajta növénytermesztés, ami nem csak fűszernövények, hanem kisebb méretű zöldségek és virágok nevelgetésére is alkalmas, már egyáltalán nem újkeletű dolog. Ezért inkább a konyhakert különleges kivitelezése miatt érdemel most itt figyelmet.

Érdemes átgondolni milyen fűszernek, üdítőnek, teának kiváló növény az, amit épp mostanában - augusztus, szeptember - hónapokban jó ültetni, hogy télen se maradjunk le a friss zöldekről. Tavasszal kiegészíthetjük a kollekciót.

Szükséges anyagok:

  • Henger alakú fémdoboz (pl.: kávés, bébi tápszeres, kakós)
  • Aluminium ruhafogas (ruhatisztítós)
  • fűszernövény
  • ragasztó szalag
  • kávé filter
  • szög
  • kalapács
  • textil vagy tapéta
  • ragasztó
  • csípőfogó/konzervnyitó
  • olló

Miután kiürítetted és kimostad a fémdobozt, konzervnyitóval vágd ki az alját, majd szöggel és kalapáccsal készíts rá 10 - 15 lyukat. Ezen keresztül oldhatod meg a locsolást.

Ezt a fémkorongot told be a konzervdobozba 2 cm mélyen és rögzítsd ragasztószalaggal. Majd egymással szemben lévő oldalon egy - egy lyukat fúrjál a dobozba, amire majd a felakasztásnál lesz szükséged.

Óvatosan ültesd bele a növényt, és csak finoman nyomkodd meg körülötte a földet.

Kávéfilternek vágd le a csücskét és vágd be az egyik oldalát, hogy körbeburkolhasd vele a növényt.

Ragaszd szorosan a fémdoboz oldalához a kávéfiltert, ami bár átengedi a vizet, de mégsem engedi el a növényt.


A doboz műanyag tetején vágj egy méretes lyukat és óvatosan a növény levélzetét összefogva húzd át azon, majd rögzítsd a fémdobozon ragasztószalaggal. Ezzel biztosítod a fejjel lefelé lógás biztonságát.

Ezek után már csak a dekoráció következik, amikor is izgalmasabb színű textilekkel, tapétákkal fedheted be a fejjel lefelé függő cserepedet. Azonban egy dologra figyelj, hogy az alján lévő lyukak, amelyek az öntözésért felelősek, szabadon maradjanak.

A kép alapján készítsd el az akasztót, amivel aztán a konyhai lámpára, vagy a függönykarnisra akaszthatod növényeidet. Ám azt mindenképp vedd figyelembe, hogy locsolás után csöpöghet belőle a víz, ezért csak olyan felület fölé akaszd, ami könnyen takarítható.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

barbolya írta...

Nagyon jó ötlet, csak az öntözés kivitelezését nem tudom elképzelni.