Újság!
Betöltés...

Járólapot kavicsból

Amikor réges - régen végig jártam az Alhambra- t, még úgy gondoltam, hogy ilyen szépséges kavicsból mintázott utak készítése csak az elmúlt korok embereinek adatott meg. A mai kor embere már képtelen az idejét ilyen meditációs feladatokra pazarolni, percekre lebontott életében.


Szerencsére tévedtem, ugyanis nemrégen egy olyan kertépítő blogjára bukkantam rá, aki külföldi utazásai során megszerette ezt a kavicsművészetet, majd évről - évre hazaérkezve és feltöltődve a különböző országok kultúrájával, kerteket és ilyen betonba ágyazott kavics remekeket alkot.

A kavicsokat szín szerint válogatja, amihez egy vizes edényt is segítségül hív, ugyanis szárazon egyen barna színt öltenek, míg vizesen izgalmas fekete, bordó, arany, türkiz színben pompáznak. Ezek közül legkelendőbb a fekete és az arany.

Fontosnak tarja, hogy a kavicsok 5 cm- nél ne legyenek nagyobbak, mert ez az a méret, amivel még formákat és íveket lehet kirakni. Ez a fajta válogatás több órát is eltarthat, éppen ezért megrendelésre is válogat, de szerinte kavicsot gyűjteni nem nagy kunszt, bármelyik vízparton megoldhatjuk mi magunk is, így ilyenért felesleges pénzt ki dobni.

A jól elkészített kavicsalkotásoknál a betonból nem sok látszik, mert olyan sűrűn rakják egymáshoz a mintát adó kavicsokat, illetve a lehető legvízszintesebb felületet kell biztosítaniuk az utat használók számára.

Amint majd a képekből jól látható lesz, ilyen öntőformákból és kavicsokból nem csak járólapokat, hanem falikutakat is készíthetünk és biztosak lehetünk benne, hogy kertünk pompás, szemet és fület gyönyörködtető darabja lesz.









Végül pedig íme a díszes falikút.


Ha megtetszett ez a kavicsművészet és szívesen látnál Te is hasonlót a kertedben, akkor - bár angol nyelvű - részletesebb leírást itt találsz róla: Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Lenke Ildiko írta...

valoban gyonyoru!
kellemes meglepetes.
jovore , ha minden igaz, mi is meg hazasodunk...s akkor a kertben, haz ele , furdo, konyha,terasz...ra, ba..en is ilyesmit terveztem..(meg mielott megneztelek volna)....sajat magam fogom elkesziteni...s ugy gondoltam most telen neki is latnek egyenkent...s nyaron csak helyre rakjuk oket. majd kuldok fotot ha erdekel. koszi .Lenke

Borbás Ági írta...

HÚHAA... :D
Hát persze, hogy érdekel. Várom a fotókat. Kérlek, mindenképp jelentkezz, ha már sikerült egy részét elkészítened.

Különben gratulálok a nagy eseményhez, így látatlanban és előre is! :)

dr.Ferenczy Tiborné (cipruska) írta...

Azon a vidéken én is jártam(szintén régen), csodálatos. Ez a kavics kirakósdi nekem is tetszik, régi kertészeti könyvekben is találkoztam már vele, lehet hogy próbálkozom a nyáron hasonlóval. Más fontosat egyébként sem terveztem erre az évre. :)

Borbás Ági írta...

Ha elkészülnek kavics járólapok, akkor Tőled is szeretnék majd kérni fotókat.
Igazán jó kis kiállítás lenne, amit ez a cikk és ez a kertépítő inspirált.