Újság!
Betöltés...

Egy megmentett francia kastélykert

Itt a blogban olyan kerteket szeretek bemutatni, ami egy átlag kerttulajdonos számára is megvalósítható ötleteket rejteget. Bár ez első ránézésre nem tűnik átlag kertnek, de igazából a körítés (kastély/vár) teszi annyira különlegessé. Ha jobban megnézitek ez egy kedves kőfalakkal körbevett vidéki kert mediterrán behatásokkal.


Jó pár évvel ezelőtt ez a kert és a hozzá tartozó épület egyáltalán nem nézett ki ennyire tökéletesen. 1993- ban a környező bozótos táj már a kastély kertjébe is kezdett betolakodni, miközben a szőlős is teljes elhanyagoltságtól szenvedett.

Ekkor talált rá a jelenlegi tulajdonos, aki éppen egy nyugalmas helyet keresett magának, ahová elvonulhat a forrongó anyagias világtól. Míg a döntés könnyen ment, a megvalósítás egy nehéz folyamat volt, de elmondásuk szerint rengeteg energiát merítettek a hely nyugalmából és élénkségéből egyszerre. Nagy előnye a helynek a mélyből feltörő forrás és, az ádáz szelektől való védelem, ami az épület elhelyezkedésének köszönhető.

Mivel a terület erősen ki van téve az időjárás viszontagságainak ezért a tulajdonos a stratégiai pontokon megőrizte a támfalakat ezzel is elkerülve a talajeróziót, illetve számtalan tölgyet, cédrust és citrom fát ültetett el, amelyek majd megnövekedve zöld lombként ölelik körül a várat. Falakon belül pedig sok illatos levendulát, rozmaringot, borrágot, kakukkfüvet, zsályát, cipruskát is ültettek, de van itt bodorrózsa (cistus), és dárdahere (dorycnium) is. Az azóta eltelt években lelkiismeretesen felújították a szőlőskertet és feljavították a talajt is.

A tulajok szerint ez nem az a kert, ahol te irányítasz, viszont ha ezt hajlandó vagy elfogadni, akkor munka közben képes vagy érzékelni a hely történelmi hangulatát, ami igazán frissitően hathat az emberre.

Fa padok és fotelek fogadják az itt pihenni vágyókat.

Íme, egy típikus cottage garden szarkalábbal, óriás margitvirággal, sudárzsályával és az előtérben található bordó dáliával.

A nagy mennyiségű kő látványának ellensúlyozására a növények tökéletes partnerek.


Egy jól elhelyezett növény a hozzá illő kis emelvényen.



Forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

bazsi123 írta...

óóóó, de szép!