Újság!
Betöltés...

Egy illatos fűszerkert Svédországból

Ilyen az, amikor egy nő először a családjára gondol, és a végén valami igazán nagyszerű dolog születik belőle. Ha abból még virágok is nyílnak, akkor duplán szerencsés az illető.


Ezt a csodaszép svéd kertet, egy 4 gyermekes családanya hozta létre néhány kakukkfű elültetésével, mivel emlékezett rá, hogy gyerekként megfázásos betegségeit kezelték vele és milyen jó lesz az majd a saját gyermekei ápolásánál is. Azóta kakukkfű fajtákból már 20 félét találni a kertben, ami mellett még tárkony, citromfű, menta és már a nagymamáink kertjében is feltűnt színes tarka virágok mályvarózsa, gyűszűvirág, futórózsa, clematisz, gólyaorr, macskamenta, veronika és még sorolhatnám, hogy hányféle növény illatozik itt.

De az azóta eltelt években Eva több száz fajta fűszernövénnyel gazdagította a kertjét és közben meg is tanulta használni őket, amiről a kertjébe ellátogatók meg is bizonyosodhatnak. Ugyanis, idővel fűszernövényei kezdték kinőni a kertet, majd a házat is, így egy főút melletti asztalkán próbálta eladni. De végül úgy döntött, hogy inkább a vevőket csábítja be a kertjébe, és lám ez lett belőle. Egy egyedi hangulatú fűszeres kertészet, ahol most már vásárlói igényeknek megfelelve mediterrán növényeket (citrom-, narancs- és olajfa) is nevelgetnek és árulnak családi vállalkozás formájában. Fűszernövények tekintetében, pedig az erőteljes növekedésűeket részesítik előnyben, mint például levendula, lestyán, kerti izsóp, angyalgyökér, a teleltetésre szorulók közül pedig rozmaring, zsálya és némely kakukkfű fajta. (Persze ezek az átteleltetési információk Svédországra vonatkoznak, mert nálunk a zsálya és a kakukkfű is lazán bírja a telet, míg a rozmaring kertünk mikroklímájától függ.)

Ahhoz, hogy abszolút kikapcsolódás és családi programmá váljon a Tirup kertben tett látogatás kávézó, könyvesbolt és helyben készült finomságok (lekvár, ecet, fűszersó) boltja is várja az idelátogatókat.

Én csak azt sajnálom, hogy annyira messze van tőlünk Svédország, mert egy szomszédos országban vagy akár itthon is szívesen meglátogatnék egy hasonlóan szépséges helyet. Viszont itt a világhálón ti is megcsodálhatjátok velem együtt.

Sajnos illatot nem tudtam csatolni, azt mindenki képzelje hozzá.












Forrás: itt és itt

Ha mázlista vagy és Svédországba készülsz, akkor további fotókat és infókat itt találsz erről a kertről: http://www.tirupsortagard.se/

Kipróbálnád?

Őszi ültetésű vetőmagokat itt találsz ha fűszereket, salátaféléket, zöldségeket szeretnél a saját kertedbe.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

1 megjegyzés :

Olgis írta...

Csodás egy kert!