Újság!
Betöltés...

Veteményeskert: MEGTELT!!!


Veteményesemről már egy ideje készülök írni, de majd két hónapig hangyaboly támadással néztem szembe az egyik ágyásban, ami folyamatos tetvesedést, és sajnos permetezést is maga után vont. Végül talajfertőtlenítővel sikerült a boly problémámat megoldanom.

Évekkel ezelőtt az a nagyszerű érzés vonzott a veteményes kialakításában, hogy majd reggelente kiszaladok egy kis friss paradicsomért, újhagymáért, vagy ebéd előtt egy kis finom fűszerért.
Mivel napsütéses területek híján vagyok a kertben és különben sem akartam/akarok teljes önellátásra berendezkedni, ezért csak olyan zöldségeket, fűszereket termelek évről évre, amiket nagyon szeret a család, vagy ami különlegességnek számít. De tény, nincs az a kapálás, gyomlálás, locsolás ami valaha is eltántorítana attól a mámorító érzéstől, hogy friss uborkát, paradicsomot vagy hagymát hozzak reggelire a saját kertemből a saját palántáimról.

Már rögtön a veteményes kialakításánál fontos volt, hogy szép látványa legyen. Legszívesebben a 4x4-es kolostorkert mintára alakítottam volna ki, de a terület adottságai ezt nem tette lehetővé, így a 3db 1,5 x 1,5 m-es veteményes négyzet és az 1db 1,5 m átmérőjű fűszernövény spirál "L" alakban lett elhelyezve.

Területileg nem nagy, sőt mondhatni kis veteményesnek számít, és ilyen mennyiségű paradicsom palántánál (11db) még a vetésforgót sem tudom megoldani, ezért minden évben hatalmas mennyiségű komposztot, érlelt szarvasmarha trágyát (zsákos kiszerelés) és folyamatos tápoldatozást kapnak. Előnye még, hogy 1,5 m-es mérete miatt sosem taposom le a földet, így a gyökerek könnyen találnak maguknak utat.

Amit mostanában tanultam, az a szelíd talajművelés, amikor az élettel teli tápanyagban gazdag felső talajréteget megőrízve növényeim számára nem forgatom át ásás címén, hanem csak fellazítom a talaj morzsalékos és tápanyagban gazdag felső rétegét, míg ha ezt átforgatnám az alsó réteggel ásáskor, akkor egy kevésbé értékes talajréteg kerülne a felszínre, amiben újra el kellene kezdődnie a talajélet kialakulásának.

Amit tapasztalok az az, hogy bármily kicsi is ez a veteményes, jól feltunningolt (tápanyagdús) földdel és porhanyós felszínnel hatalmas mennyisségű zöldségáradatot el tud látni egészen őszig, amikor is újra szüksége van a tápanyagutánpótlásra és persze pihenésre.

De mit is bír el egy ilyen pici veteményes kert:
  • 11 tő paradicsom palánta
  • 4 tő padlizsán palánta
  • 10 tő bazsalikom
  • 7 tő karalábé
  • 1 tő paprika
  • 10 tő mángold (egy cserépnyit vettem a corvinus kiállításon és a képen látszik micsoda ületetvény lett belőle)
  • uborka
  • édeskömény (első próbálkozás, nagyon szépen erősödik)
  • petrezselyem (először régi maggal próbálkoztam és nem kelt ki, így a második vetés most még igen gyenge lábakon áll)
  • hagyma
  • sárgarépa
  • borsó
  • metélőhagyma (először itt is régi maggal próbálkoztam, így ennél is nagyon gyér a másod/késői vetés miatt a kelésiarány)
  • angol szárzeller (első próbálkozás, rengeteg vízre van szüksége)













A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :