Újság!
Betöltés...

Fűszernövényeim a kertben: Kakukkfű

Pár héttel ezelőtt, amikor meglátogattuk a Vácrátóti arborétumot, bementünk Vác főterére, egy esetleges kávéra, gyerekeknek meg forró csokira. De annyira átfagytunk (az arborétumban pár fokkal hűvösebb volt, mint bent a városban), hogy inkább egy-egy csésze forró leves mellett szavazott a család. Nem vagyok nagy leveses, de mint kiderült nagyon jó választás volt a Kakukkfüves kacsaragu leves. Ha raguleves, akkor idáig csak a tárkony jöhetett szóba, de most már felváltva fogom készíteni kakukkfűvel.


Bár az ottani receptet nem kérhettem el, de egy lehetséges recept variációt a bejegyzés végén fogsz találni.
  

DE MI IS AZ A KAKUKKFŰ?
Ez egy nagyon erőteljes aromájú és illatú növény, ami fajtától függően bokrosodó (citromillatú-, kerti kakukkfű), vagy terjedő tövű (korai-, közönséges kakukkfű) lehet.

Íze annyira erőteljes, hogy csak kis mennyiségben érdemes belőle használni az ételbe. Ilyenek például a levesek, húsok, pástétomok, mártások, vadhúsok vagy a citromillatú kakukkfű esetében szóba jöhetnek még a gyümölcssaláták is.

Gyógyászati és kozmetikai szempontból is igen sokoldalúan felhasználják.
Jótékony hatással van az emésztésre, megszünteti a hasmenést, ezenkívül a légzési rendellenességeknél, mint például köhögés, asztma vagy hörghurut esetében is igen hasznos gyógynövénynek bizonyul.
Illóolaját fertőtlenítőszerekben, fogkrémekben, parfümökben, tisztálkodószerekben használják.

Száraz napsütéses helyen jól érzi magát, míg egy nedvesebb helyen előfordulhat, hogy télen kifagy a gyökerénél felgyülemlett nedvesség miatt.

A citromillatú kakukkfű nevezetes aranytarka leveléről és citromos illatáról. Fontos, hogy gyakran nyírjuk (azaz sűrűn használjuk), mert könnyen felfásodik és akkor már cseppet sem mutatós.

A korai kakukkfű terjedő tövű, inkább Európa északi vagy hegyvidéki pontjain él. Kevésbé intenzív az aromája, mint a kerti kakukkfűnek, így ebből többet kell felhasználni az ételbe.

Vékony, kisvirágú kakukkfű egy díszkerti növény, egy illatos, színes talajtakaró, vagy szegélynövény. Virága rengeteg méhet csalogat be a kertbe.

Vadkakukkfű dél-Európában jellemző, ahol leginkább homokdűnéken érzi jól magát. Májustól szeptemberig virágzik, így a méhek ezt is előszeretettel látogatják.

Kerti kakukkfű a legnépszerűbb és a legismertebb kakukkfű fajta. Mivel fásodásra hajlamos, ezért elvirágzás után érdemes megmetszeni, majd ősszel ismét.

Kakukkfüves csirkeragu leves
1 nagy pár csirkemell filé
3 ek. olaj
1 közepes vöröshagyma
2 db fokhagyma gerezd
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
30-40 dkg zöldborsó
1/2 fej zeller (másik fele mehet a mélyhűtőbe legközelebbi felhasználásra)
2-3 ek. petrezselyem
majoranna
kakukkfű (kb. egy kisebb csokornyi, de ez egyéni igénytől függ. Esetleg szárítottat is használhatsz)
2 dl főzőtejszín
  • Csirkemell filét, sárgarépát, fehérrépát, karalábét formás kis kockákra vagy épp karikákra vágjuk, illetve felaprítjuk a fokhagymát is. A fűszernövényeket - ha frissekkel dolgozunk - mosás után szintén apróra vagdaljuk.Ha már úgy érezzük, hogy egész sokat gyakoroltuk az aprítást, akkor érdemes nekifogni az főzésnek is, mert innentől kezdve hihetetlen gyorsan készül.
  •  A felhevített olajba beletesszük fokhagymát pár kavarásra és szinte rögtön utána mehet bele a hús, ami mivel apróra lett vágva gyorsan kifehéredik majd. Hús után mehetnek bele a zöldségek (hagyma is, de zöldborsó nem), amiket egy kicsit átforgatunk, és egy kicsit megdinsztelünk a forró olajon, majd ezután rá lehet kanalazni azt a sok-sok zöldfűszert (kakukkfűnek csak a 2/3-t), sót és borst amit párszor átkavarva lelocsolunk egy jó adag hideg vízzel.
  • Forrás után fedő alatt takaréklángon főzzük tovább, és amikor a többi zöldség megpuhult már, akkor mehet bele a zöldborsó is.
  • A tejszínt egy kis tálkában felhígítjuk pár merőkanálnyi levessel és belekeverjük a maradék kakukkfüvet. Akkor öntjük hozzá a leveshez, amikor már a zöldborsó is megpuhult, és utána már csak egy forralásnyit kell várni, hogy készen legyen.
Másik kedvenc kakukkfüves receptem Stahl Judit mazsolás kacsamájas pástétoma. Minden baráti összejövetelen nagy sikert aratok vele. Egy gond van csak az internetes oldallal, hogy pont a 2 maréknyi friss kakukkfüvet kifelejtették az internetes oldalról, miközben a fotón jól látszik, hogy benne van: Stahl-Mazsolás kacsamáj pástétoma

Jó étvágyat a fenti ételekhez!



Szeretnél mindig frissen értesülni Újdonságainkról? 
Iratkozz fel a blog oldalán, vagy a Facebook oldalunkon a „Követés” funkciónál válaszd a „Megjelenítés elsőként” lehetőséget.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :