Újság!
Betöltés...

Egy semmiből épült paradicsomi kert

A falun kívül eső területen, ahol harminc évvel ezelőtt még kukorica mezők sorakoztak, most egy hangulatos otthont találni, egy csodálatos kerttel, amit a semmiből építettek fel lakói.



Ahogy belépünk az előkertbe, a kolostor kertek mintájára készült puszpánggal szegélyezett virágos és füves ágyás fogad minket, amit mintegy kontrasztként tökéletes keretbe fog a fehér kavicsburkolat.

A ma már 8000m2 területű kertet természetes sövénykerítés (elsősorban galagonya) határolja körbe, és ez szinte vonza az élővilágot (faunát) a kertbe.

A ház legújabb szárnyát a tulajdonos saját maga építette a helyi építészeti stílusnak megfelelően, amihez tökéletesen nyírt puszpáng sövény vezet. Baloldalt Iceberg rózsafácskák, jobb oldalt pedig gyűszűvirágok (digitalis) színesítik a kis házhoz vezető utat.

Ennél az ágyásnál nyugodt, puha szinte felhőszerű érzete támad az embernek. Puszpángok közé csupa fehér, vagy épp világos virágú évelőt ültettek, mint például: palástfű (alchemilla), margaréta, gyűszűvirág (digitalis), gyapjas tisztesfű (stachys byzantina), macskagyökér (valeriana officinalis).

A ház déli homlokzatát egy tölgyfa hűsíti, de ettől függetlenül kap annyi napot, hogy néhány olyan napimádó is beférjen a sorba, amelyek szeretik a nedves talajt a gyökérzetüknél: margaréta, kerti tradeszkancia (pletyka), macskagyökér (valeriana officinalis), palástfű (alchemilla).

Itt csak az a kérdés, hogy mi díszít mit. Az esővizet begyűjtött mécses tartó, vagy a Johnsons Blue gólyaorr (geranium)?

A dugványokból nevelt Francis rózsa, mára már a kertkapu fölé borulva várja a vendégeket.

Ez a Complicata nevű rózsa nevének ellentmondva szimpla virágszirmokkal rendelkezik. Bár csak egyszer virágzik, de akkor annál nagyobb dömpingben és hihetetlen erős illattal.

Az almafák lábánál margaréták virágoznak a szebb látvány kedvéért és, hogy beporzásra becsábítsák a méheket, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a kert sűrűn lakott legyen.

Rambling rektor egy régi körtefát hódított meg és varázsolt habos habcsókká.

Ghislaine de Feligonde, ez a fura nevű futórózsa a házfal egyik oldalánál található. Szerintem ez az egyik legszebb apróvirágú futórózsa. Sárgarózsaként nyílik, majd kifehéredik és mindezt egész nyáron át teszi illatozva.

Tökéletes négyzet alakú ágyások a tökéletes zöld gyepben. Itt egy ideális növénypáros található, amelyek jótékony hatással vannak egymásra: szamóca metélőhagymával.

Ilyen az, amikor virágok közt a zöldségek (jelen esetben édeskömény) zöldje díszeleg. Szerintem bármikor bevállalható egy ilyen virágágyás.

forrás

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Ilona írta...

csodálatos!

Borbás Ági írta...

Hát nekem is nagyon megtetszett! :) Fantasztikus ötletekkel van tele ez a kert.

Olgis írta...

Látszik, hogy szívvel, lélekkel készült, és szakértelemmel.Üdv,Olgis.

Borbás Ági írta...

Tényleg minden szeglete. :)