Újság!
Betöltés...

Amszterdami sorházkertek egybenyitva



A kertek egybenyitása és megosztása egy nagyszerű ötlet. Ez a példa Amszterdam szívében négy szenvedélyes kertész békés oázisában, egy kis zsákutcában található.


A történet 1978-ban kezdődött, amikor még egy-két fán kívül alig lehetett valamit találni ebben a kertben. Majd a lakók elkezdtek foglalkozni a területtel anélkül, hogy tudták volna mit is kellene tenniük egy földdarab megművelésével. Szinte úgy, mint a földfoglalók, de ezt a kert idővel kezdte meghálálni, a háztulajdonosokat pedig elkapta a kertészkedési láz. Később szerették volna megvásárolni a kertté alakított zöld felületet, de egyelőre csak bérlői a területnek.

A kert kialakításánál felállítottak néhány szabályt. Például a kert egy darabban maradt, ahol kisebb szobákat alakítottak ki a lakóknak, de ezek átjárhatóak. Ezt a zöld fallal körül vett rendezett struktúrájú kertet a tarka virágok és a könnyed zöld évelők lazítják fel.

A kert karbantartása közös feladat a ház lakói számára, amit mindenki maga választ meg. Például ahogy az lenni szokott, férfiaké a keményebb fizikai munkákat igénylő feladat (fűnyírás, sövénynyírás stb...), míg a hölgyeké az ágyások gondozása. Ahogyan a munkát, úgy a kert gyümölcseit és virágait is minden lakó között elosztják.

Biztos nem konfliktusoktól mentes, de úgy gondolom ez egy példa értékű kezdeményezés lehetne itthon is, hogy hogyan lehet egy ilyen paradicsomi kertet kialakítani és későbbiekben fenn is tartani közösen a szomszédainkkal. Ha megnézitek a képeket, akkor rögtön látszik, hogy lehetséges ilyen együttműködés, csak közös elhatározás kérdése az egész.










A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Bernadet írta...

ha megvan bennünk a jó szándék, a mások tisztelete, és a tenni akarás vágya, akkor szerintem minden lehetséges.Valójában sosem értettem, hogy miért rombolunk olyan gyakran, amikor építeni sokkal szebb?

Borbás Ági írta...

Hasonlóan gondolkodunk. :)))