Újság!
Betöltés...

Chelsea Virágkiállítás 2011 - I.rész

Múlt héten az év egyik szenzációs kertészeti eseménye zajlott Angliában. Chelsea Virágkiállításra készült egész Anglia, ami jegyvásárlást tekintve felér egy menő rock koncerttel, mert már 2 héttel előtte elfogyott az összes belépőjegy. Hát igen, azért az egy kicsit más világ, amikor a kertészeti kiállításra nyitás előtt kiírják, hogy TELTHÁZ.

Rengeteg szebbnél szebb kertet építettek a világ különböző tájáról érkező kertészek. A zsűri pedig díjazta a munkájukat, ami itt maratoni munka lehet. De a kertek is olyan minőségi munkák - akármilyen díjat is kaptak -, hogy le a kalappal alkotóik előtt.

  
  "Ír égi kert" (Irish Sky garden)



Rögtön kezdem az írek büszkeségével és tévés sztárkertésszel. Több év kihagyás után tért vissza ismét a Chelsea virágkiállítás kertépítő versenyére, (jó párat megnyert már) ahonnan most sikerült egy újabb arany díjjal távoznia. Diarmuid Gavin sosem volt híres a szokványos kertjeiről, de pont ezt szereti benne mindenki. Legújabb művét az Avatár című film animátora (aki nem mellékesen szintén ír, és még Oscar díjas is) inspirálta. 
Fantasztikusan dúsnak, üde zöldnek és szinte puha paplannak tűnik 2-3 méteres magasságból a kert. A patinás rozsdával bevont és az egész kerten végig futó ösvény pedig egy liftszerűen közlekedő rózsaszín szemhez vezet, ahonnan madártávlatból is megcsodálhatod ezt a meseszerű buja természetet.


  "Ürítsd ki az elméd" Hae-woo-so

Amikor elsőre ránéztem erre a kertre, rögtön tudtam, hogy szép és tetszik, de nem gondoltam volna azt a mögöttes tartalmat, ami végül a kertépítőket ennek az elkészítésére inspirálta. Állítólag Koreában évszázadok óta tartja magát az a hagyomány, hogy a mellékhelységhez vezető utat végigjárni egy katartikus élménnyel ér fel. Emiatt az ösvény egy nagyon meghatározó eleme ennek a vadvirágokkal teleültetett békés, nyugodt, szinte tényleg meditálásra kitalált kertnek.


 Vadon - New Wild Garden


Ez a kert kombinálta az ökológiai tudatosságot, a művészetet és az anyagok szoborszerű használatát. Szerintem szenzációs az újrahasznosított és trendivé varázsolt konténerrel, az üvegajtókkal és a tetejére ültetett préri kerttel. Az egész tulajdonképpen egy kisebb fajta vadon, ápoltan és művészien elénk tárva.


 Képeslap Wales- ből - Postcard from Wales

Íme, a tökéletes pihenésre és feltöltődésre kitalálta dél-nyugat Wales-ből kiragadott kert. Egy ilyen hely biztos, hogy segít kiszakadni a mindennapok őrült rohanásából, miközben minden olyat megtalálsz benne, ami egy igazi konyhakertbe és finom ételek készítéséhez szükséges.


 M&G Kert - M&G Garden


Itt a modern kertet ötvözték a tradicionális konyhakerttel, azaz egymás mellet láthatjuk a gyümölcsfákat, a zöldségeket, a fűszernövényeket és a virágokat is. Zöldségek nagy része a magasított ágyásokban találhatóak, míg a gyümölcsfák nagyméretű terrakotta cserepekben díszelegnek levendulákkal körbe ültetve. A csúcsos üvegburák fókuszpontként vonzzák magukra a figyelmet. De nem csak díszítő értékük van, hanem akár növények védelmére is szolgálhatnak, mint a mini üvegházak.


 Rákkutató Intézet kertje - Cancer Research UK

Ez egy tengerparti táj absztrakt értelmezése, aminek címe a "Túlélés". Azaz van itt víz és kavics, de fűféléket, évelőket és facsoportokat is elhelyeztek benne.
Jellemzően szokványos kerti növényeket ültettek ebbe a tengerparti hangulatba, amivel a növények szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodását és tűrőképességét szerették volna bemutatni. Ám ha itthon, a hullámoktól messze tengerparti  hangulatra vágyunk nap, mint nap, akkor egy ilyen kerttel megvalósítható az álmunk. Már csak a tengerzúgását kell hozzáképzelnünk.

Képek forrása: itt
folyt. köv.

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :