Újság!
Betöltés...

Provence- i kert lépésről lépésre

Épp idén határoztad el, hogy átalakítod a kerted, vagy csak a kerted egy részét, illetve valami nagyon ötleteset és trendit keresel az ici-pici kerted szétbombázása előtt. 
Egyszerűen szeretsz mindent, ami a levendula mezőkre és a provence-i nyárra emlékeztet?
Akkor most lépésről lépésre nyomon követheted, hogyan kell egy hangulatos, minden részletében illatozó tökéletes francia kertet létrehozni.


Ezt a kertet egy 5x5 méteres területen alakították ki. Ha végignézed a képeket, akkor egyedül a szökökút igényel több türelmet, de az egész teljesen átlagos kertimunkákból áll. Ha ketten-hárman összeálltok, akkor egy hétvége alatt készen van a buli legkedvesebb és egyben legromantikusabb helyszíne, ahol még a füvet sem lehet kitaposni.

Terv a következő:
  • Vízgyűjtős szökőkút
  • Metszhető sövény a szökőkút mögött
  • Kék íriszek a szökőkút körül
  • Hajlított vaslemez, ami szegélyezi a virágágyást és "teraszt"
  • Rozsdás színű rózsa boltív futórózsával (ami nyílván nem szerencsés, ha tényleg rozsdás egy ilyen kis területen)
  • Alacsony levendula sövény a terasz két oldalán
  • Kavics burkolat a "teraszra" (Bár itt nem javasolták, de a gyomelfojtó fólia jó megoldás ilyen kavicsos terasz esetében is.)
  • Francia stílusú asztal és székek, vagy mint itt fa asztal és székek sok csipkével és párnával

Először érdemes eltávolítani a gyepet a kimért területről, majd a gereblyézés jön, amivel megelőzzük azt, hogy ne pangjon a víz az ágyásokban és a teraszon. Ezután PVC csőbe lefektetett elktromos kábelt vezetünk ki a szőkökúthoz.

A szökőkutat az 5x5 méteres kert hátsó falához állították, aminek négy kifolyója van. Ez kellemes csobogást és nyugodt légkört biztosít a kertben. A csobogót a teknő közepére állították, majd a vízszíntbe igazították.

Ezután a vasszegély következik, ami elválasztja a virágágyást és a kavicsos teraszt egymástól. Bár a boltívekre nem tér ki, de ez az a fázis, amikor betonozással érdemes a két vékony fém boltívet a helyére fixen rögzíteni.


Levendula sövény a terasz két oldalára kerül, míg a többi növényt elszórtan az ágyás különböző pontjaiba rakjuk.
Amikor a növényeket elültettük, akkor még egy kis komposzttal feljavíthatjuk  a földet.
Ezután már csak a végső fázis jön, azaz a szökőkút feltöltése és a kavics elgereblyézése.
Íme a Provence- i kert növény listája:

Fák:
  • Olajfát javasolja, ami nálunk csak cserépben átteleltetve élne meg. Ezért én inkább a fűzlevelű díszkörtére voksolnék (pyrus salicifolia). Nálunk már egy ideje tervben van egy ilyen fa megvétele, csak senki sem hajlandó kiásni a kipusztult fát, aminek a helyére kerülne a kertünkben. Ennek a növénynek az előnye az apró termése, amit mi nem, de a madarak annál inkább kedvelnek és az olajfához hasonló ovális zöld levele.
  • Sziklás-hegyi boróka juniperus scopulorum "skyrocket". Ez ellenben az előzővel egy fagytűrő örökzöld növény, ami közel 6-8m magasra nő. Minden tavasszal visszametszhetjük/karcsúsíthatjuk, és ennek köszönhetően tömör és vékony oszlop marad.
Cserjék:
A listán rengeteg olyan növény szerepel, ami nálunk nem őshonos illetve nem télálló, ezért vagy másik növényét kell bevetnünk, vagy a jelenlegi átteleltetését kell megoldani. Ilyenek például a duranta erecta-galambbogyó, helichrysum italicum-curry növény, cynara scolymus-articsóka.
  • Nagyvirágú Abélia-Abelia grandiflora
  • Rozmaring védett helyen áttelel, de ezt inkább nem húznám ki a listáról 
  • Levendula
  • Díszgyertya-Gaura lindheimeri (Fagyosszentek után ültethetjük csak ki a kertbe, de olyan szépséges, hogy ezért megéri a fáradságot. Egyszerű, könnyed és elegáns.
  • Új-Zélandi teafa/bokor-Leptospermum scoparium (bár ez teljesen jól bírja az itteni klímát, nem tudom, hogy érdemes-e utána rohangálni) Talán élénk bordó borbolyával (berberis) lehetne helyettesíteni.
  • Bár a Cipruskát én tettem bele a listába, de szerintem tökéletesen beleillik ebbe a listába. Télálló, illatos, ezüstös levélzetű és gyönyörűen bokrosodik.
Rózsa:
  • A lényeg, hogy rózsaszínű, kúszó rózsa legyen. Ezen belül mindenki válasszon pénztárcájának megfelelőt. Akár David Austin-t, akár egy egyszerűbb nemes rózsát. De a lényeg, hogy egy ilyen környezetben rikító piros rózsa sehogyan sem passzol.
Évelők/Gumósok:
  • Nőszirom (kék színű különböző időpontokban virágzó íriszek)
  • Macskamenta-Nepeta
  • Könnyed harangvirágokat-campanula is felvenném a listára (természetesen kék színűeket)
Remélem segítettem Neked ezzel a bejegyzéssel, és ha nem is lesz provence- i kerted, akkor is adhattam most egy-két tippet a tökéletes kerthez.


A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :