Újság!
Betöltés...

Fűszernövényeim a kertben: Zsálya


Erre a növényre jelzőként azt használnám, hogy ELPUSZTÍTHATATLAN.


Mivel vadászkutyánknak van egy olyan igen kellemetlen szokása, hogy szereti elfedni a saját testszagát, ezért nyár vége felé, amikor már kevesebbet vagyunk kinn a kertben, ezt az ösztönét a fűszernövényes fürdőben éli ki, azaz belefekszik a zsálya-, vagy levendula bokor kellős közepébe. Bár tündéri, ahogy a zsályától illatozó négylábunk üdvözöl a kertkapuban, azért első alkalommal igen csak kétségbeestem a növényeim látványától.

Jó pár tavaszt úgy kezdtem, hogy ebből most már nem lesz semmi, ettől függetlenül nyár közepére megerősödött, és a számára fenn tartott helyett kitöltötte.

Nálam a rózsák és a látványosan virágzó évelők egyik kísérőnövényeként van számon tartva. Mutatós virága illatos, és nagy bokor esetében gyomelfojtó hatású növény. Szeretem a változatos levélformái és virágának sokfélesége miatt. Édes illatú virágait nem csak én, hanem a méhek is kedvelik, viszont a csigák nem igazán, így aztán több legyet ütök egy csapásra a nevelgetésével.

Mediterrán növényként a napsütéses, gazdag talajt kedveli. Télen érdemes az összegyűjtött falevelekből egy keveset rájuk szórni és így megvédhetjük a gyökérzetét a kifagyástól. Bár a téli hideg egyre kevesebb kárt okoz idehaza.

Ha már túlságosan elfásodott, vagy felkopaszodott a bokrunk, akkor tavasszal félfás ágakat vágjunk le róla és a megfelelő helyre szúrjuk a földbe. Ezeknek nincsen szükségük sem gyökereztető hormonra, sem külön pátyolgatásra. Száraz tavasz esetén naponta egy kis víz sokat segít, és így nyár közepére kész zsálya ültetvényünk is lehet a kertben.

Gyógyászati szempontból is igen hasznos növény, csípések és kisebb duzzanatok enyhítésére a levél nedvével kenjük be az érintett bőrfelületet. Izzadáscsökkentő hatással rendelkezik, hasznos fogínygyulladás, vagy szájöblögetés esetén is. Leveleit júniustól júliusig érdemes gyűjteni.

Legjobb konyhai zsályák az egyszerű, keskenylevelű fajták. Örökzöld növényként, az év bármely időszakában felhasználható, amit én leginkább húsos ételek fűszerezéséhez szeretek használni, de paradicsomos ételekhez, pizza tésztákhoz, levesekhez vagy akár ragukhoz is kiváló fűszer. Erős aromája miatt, inkább az óvatos fűszerezést javaslom.

Desszertek esetében legújabb felfedezésem az ananászzsálya, ami azon kívül, hogy őszi-téli virágzású, friss levelei édességek és italok fűszerezésére is alkalmasak, erőteljes ananász ízük miatt.

A fotók mennyiségéből gondolom látszik, hogy ez egy igazán kedvelt fűszernövény a kertemben.

Néhány zsálya recept ötlet:


Gyenge zsálya tea:
  • 1 tk zsályalevél (frissen vagy szárítva) 
  • 1/2 liter víz

Öntsd a forrásban lévő vizet a zsályalevelekre és hagyd 1 percig állni. Majd ízlés szerint fogyasztható.

Erős zsálya tea:
  • 1 tk zsályalevél (frissen vagy szárítva) 
  • 1/4 liter víz

Öntsd a forrásban lévő vizet a zsályalevelekre és hagyd 5 percig állni. Majd ízlés szerint fogyasztható.

Segít: megfázás esetén, menopauza idején, hasmenést csillapít, állítólag még a feledékenység ellen is hatékony gyógymódnak vélik

Zsályakrém recept:
Összetevők:
  • 130 g zsálya olaj (hasonlóképp készül a blog oldalán található levendulaolajhoz)
  • 40 g shea vaj
  • 10 kókusz olaj (bio)
  • 10 csepp mandulaolaj

Illóolajok:
  • 2 csepp Zsálya
  • 2 csepp Tonkabab
  • 1 csepp Vanilia
  • 10 csepp Grapefruit
  • 5 csepp Rózsa

Zsálya olajat vízfürdő fölé tesszük. Felmelegítjük a shea vajat és a kókusz olajat (nem forraljuk!!!). Majd ezt a két összetevőt összekeverjük és hidegállapotig keverjük. Egészen krémes állapotig keverjük mixer segítségével. Hozzákeverjük a mandulaolajat és az illóolajokat. Végül tégelybe öntjük.

Ettől a sok finom összetevőtől kellemes testápoló krémünk lesz, ami könnyen felvihető és puha tapintású lesz a bőrön.




A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :