Újság!
Betöltés...

Visegrádi palotakert




A "Mit tervezel az idei kert szezonra?" témánál, fej-fej mellett szavaztatok a kőműves munkák és a zöldségágyás mellett. Végül a "zöldségágyás kialakítása" kapta a legtöbb szavazatot. Ezért most a veteményes kert kedvelőinek szeretnék kedveskedni ezekkel a fotókkal és tippekkel.

Ezek a képek nem mostanában készültek. Mivel azidőtájt nem volt blogom, így a képek nagy részén mindig található egy-egy családtag. De a maradék képeken is jól látszik, hogy milyen hangulatos mediterrán kert található Visegrádban.

Beatrix egy igazi kis olasz kastélykertet alakítatott ki a visegrádi királyi palotához. Természetesen eredeti pompájában nem láthatjuk, de a fennmaradt kert leírások alapján igen szépen rendbe hozták.
Kedvenceim az első és a harmadik képen látható szabályos mértani formába rendezett fűszernövényes illetve veteményes ágyások. Mivel nálam (és valószínűleg, hogy még sokaknál) a veteményes nem feltétlen önellátásról szól, hanem inkább csak 1-2 fajta friss zöldség megtermelésére szorítkozik, ezért úgy gondolom, hogy ilyen esetekben nagyon hangulatos tud lenni egy ilyen vagy ehhez hasonló ágyásszegély.

Az itt látható szürke kőszegély bármilyen kertstílushoz jól illik. De akár helyettesíthető puszpáng, cipruska, vagy még sorolhatnám, hogy hány féle alacsonyra nyírható sövénynövénnyel. A lényeg igazából az, hogy a szabályos kontúrral körbekerített ágyás bármilyen rendezetlenül ültetett zöldségekkel és fűszerekkel, pihentető látványt nyújthat a látogatók számára. Míg egy szabad területre, koncepció nélkül beültetett veteményest inkább érdemes a vendégek elől eldugni és a pihenőhelyektől távol tartani. Pedig micsoda élvezet egy ilyen fűszeres kertbe kinézni a konyhaablakon keresztül.

A rajzon jól látható a szőlőlugas, a boltíves pergola és a szabályos mértani elemekkel tervezett alsó kert rész. A virágzó, cserepes leánderekkel igazán hangulatos olasz kastély kert.

Talán idén nyáron ismét ellátogatunk, de akkor már a blog részére is készítek képeket bővebben.
Addig is jó álmodozást a nyárról, a fűszerekről és a zöldségeskertről.










A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

4 megjegyzés :

Gabriella írta...

Ez tényleg gyönyörű, már nagyon rég voltam Visegrádon, nem is emlékszem erre a gyönyörű kertre, el kell oda mennünk, úgy látom : ) !!!

Borbás Ági írta...

Mivel ezek nem friss képek, ezért gondolom, hogy most már sokkal jobban nézhet ki. A növények jobban benőtték...
Jó hely, és jó program is.

Héder Gábor írta...

Nekem nem tetszik a kert. Voltam párszor Visegrádon nyáron, mindig lehangoló látvány volt a palota. Most biztosan szebb, de egészen más, mint amilyennek képzeltem még iskolás koromban (az 30 éve volt). A fellegvár az más, oda érdemes feltekerni. A parkba épített veteményes viszont jó ötlet, csak itt nem jön ki jól.

Borbás Ági írta...

Tény a palota sosem fog eredeti pompájában ragyogni, és a kerttől sem lehet elvárni, hogy vetekedjen a Pitti palota kertjével, de talán majd egyszer...
Én sajnos nem vagyok fotós, de azért próbálkozom. Ez egy 3évvel ezelőtti próbálkozásom. Kérlek nézd el, ha nem sikerült remekművet alkotnom. Igyekszem!