Újság!
Betöltés...

Szalagos mandulafánk - karamell sziruppal



Ez a recept több ötletből lett eggyé.
Először is kaptam egy nagyon jó szalagos fánk receptet az egyik szomszéd nénitől. Ezután jött az ötlet, hogy ha léteznek torták liszt nélkül (őrölt mandulával), akkor itt is helyettesíthetném a liszt egy részét mandulával. Mivel erőteljes illatuk miatt kedvelem az aromák használatát is, így került bele a keserűmandula aroma.
Ez utóbbiból viszont szerintem keveset használtam, ezért annyit módosítanék a következő sütés alkalmával, hogy nem 1, hanem 2 evőkanál mandulaaromát tennék bele.

Praktikus tanácsok fánk sütéshez :
Sok barátnőm nem szeret fánkot sütni. Elsősorban azért, mert ilyenkor az egész ház bűzlik az olajszagtól, másodsorban pedig egy olajtól tocsogó ételre emlékeznek, amitől csak hízni lehet.
1. Tipp: Annyira forrósítsd fel az olajat, hogy ha beleteszel egy kis darab kenyérhéjat, akkor az rögtön bugyborékolva sülni kezdjen.
2. Tipp: Utána vedd közepes lángra, és így olyan sebességgel sülnek meg a fánkok, hogy nem lesz idejük az olajat magukba szívni, illetve alig győzöd majd forgatni, és pakolni egymás után a sütésre váró fánkokat. Ezt az adagot körülbelül 15 perc alatt sütöttem meg és szedtem ki szalvétával bélelt tálba. Ennyi idő alatt maximum enyhe olajszag lesz a konyhában, de a jellegzetes égett olajszag nem fog terjengeni a lakásban.

Hozzávalók:

3dkg élesztő
5dkg cukor
3dl langyos tej
50dkg finomliszt
10dkg mandulabél finomra őrölve
1csipet só
2ek. keserűmandula aroma
4db tojássárgája
1ek. olaj, vagy olvasztott vaj

Sziruphoz:
5dkg cukor
2-3ek. víz
1/2dl habtejszín
durvára őrölt mandula

A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, majd elkavartam benne a cukrot és a radiátorra tettem.
Kimértem a lisztet, beleöntöttem az őrölt mandulát, majd a csipet sót. Fakanállal összekevertem, majd amikor felfutott az élesztő, akkor a tetejéről a habot hozzáadtam a liszthez, és ezután a többi hozzávalót: az aromát, a tojásokat és az olajat.

Kézi dagasztókaros mixerrel kikevertem, úgy adagolva a tejet, hogy nyújtható, de nokedli tészta sűrűsége legyen.
Radiátoron letakarva duplájára dagasztottam, majd amikor már a gyerkőcök aludtak, jól belisztezett asztalon 1/2cm vastagságúra kinyújtottam, és egy 4-5cm átmérőjű pohárral kiszaggattam a karikákat.

A kiszaggatott karikákat konyharuhával letakartam, és 1/2órát még kelesztettem őket.
Ekkor következett az olaj felforrósítása, és innen már ment minden, mint a karikacsapás. Közben a gyerkőcök is felébredtek, és látva, hogy finomság készül rögtön asztalhoz ültek, követelve az őket megillető részt....

Ha türelmesebb társaságnak készíted, akkor javaslom a szirupos variációt.
Azaz kevés vízzel keverd el a cukrot, majd karamellizáld kislángon. Amikor bebarnult, önts hozzá annyi tejszínt, ami krémes állagúvá teszi. Vedd le a tűzről és a kisült fánkok egyik oldalát mártsd bele, utána pedig szórd meg egy kis mandula forgáccsal. Egy farsangi hétvégi ebédhez igazán jól passzol, és biztos nagy sikert arat.

Jó étvágyat hozzá Nektek is!

A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

2 megjegyzés :

Ildi írta...

Szia! Az ilyen finomságok sütésénél tényleg az egész házat betöltő olajszag az elrettentő. És mivel nekem - sok magyar kerttulajdonoshoz hasonlóan - nincs olyan szuper kerti konyhám, amilyenről a múltkor írtál, beszereztem egy rezsót. Azt kiteszem a kerti asztalra és ott készül a fánk. Meg a bundás kenyér...
Üdv. Ildi

Borbás Ági írta...

Jó ötlet! De, akár télen is hajlandó vagy a kerti sütögetésre?
Ha igen, akkor le a kalappal!