Újság!
Betöltés...

Szeptember növénye: Vadgesztenye


Szépséges, de gasztronómia szempontjából haszontalan növény. Sajnos! (Igaz, gyógyászati célra felhasználható.)
Szépsége akkor mutatkozik meg igazán, amikor egy kisebb erdőnyi mennyiséget látunk egyszerre. Például Budapestről kifelé haladva, a budai dombokon, ahol fehér és rózsaszín virágú fajtákat is láthatunk egyszerre.

Ám ha ültetésre szánjuk magunkat a kertünkben, akkor azt azért jó tudni, hogy az aknázómoly névre hallgató kártevője nem enged minket sokáig gyönyörködni, ha nem teszünk ellene valamit.
Szerencsére vannak önkormányzatok, főként, ha a település közterületein is nagy mennyiségben található vadgesztenyefa, amelyek támogatják a védelmét.

Nálunk egy példány található közvetlenül a kerítés mellett, aminek tavasszal a virágát, és nyáron a megnyugtató látványát lehet szeretni. Ilyenkor ősszel, pedig végtelenségig lehet gyűjtögetni a vadgesztenyéket mind a kertben, mind az utcán. Persze ez nem mindig okoz osztatlan sikert a család tagjai között.

De egy kis kosárba gyűjtve, igazán őszies hangulatú termésekkel térhetünk haza.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :