Újság!
Betöltés...

Kis zöldségek


Hatalmas szenzációként söpört végig a világon a hír, mikor kiderült, hogy Barack Obama felesége a Fehér Ház hátsó kertjében zöldségeskertet alakított ki.

Talán nálunk ez nem is számít annyira nagy szenzációnak, hogy zöldséget és fűszernövényeket is lehet termeszteni a kertben. De tény, hogy egy igazán dizájnos kertben, manapság nálunk is elképzelhetetlen a veteményes sokak számára.

Ám a kertészkedéssel lelkesen foglalkozók valószínű már egy ideje hallottak az „új” trendről, azaz, hogy ne hagyjuk ki a finomságokat a kertünkből, még ha az csak egy ici-pici kert is.

Ha elég helyünk van egy külön veteményes kialakítására, akkor érdemes egy önmagában is mutatós kert részt létrehoznunk. Akár a szabályos kolostor kertek hangulatára emlékeztetőt, vagy egy szimmetrikus olasz kastélykert látványára emlékeztetőt, ahol a mértani formájú ágyásokat puszpáng sövénnyel keretezték. Nekem mindkettő nagyon tetszik, de talán a szabályos formákkal keretezett kis zöldség ágyások kisebb helyet foglalhatnak és praktikusabbak egy városi kertben. Ha elég mennyiségű, és minőségű komposzttal turbózzuk fel a földet, akkor sokkal szorosabban ültethetjük egymáshoz a növényeket, mert a föld el tudja majd látni őket tápanyaggal.

Egy sorház kisebb méretű kertjéből sem érdemes kihagyni a finomságokat, mivel itt a virágágyásokba ágyazva, különleges hangulatot adhatunk a terasznak. Például rózsák és évelők közé ültetve, nagyon jól mutat a metélőhagyma a lila virágaival, vagy a zsálya rózsaszín illetve fehér virágaival. Majd mindezeket fűszerként felhasználhatjuk a nyár folyamán .

A zöldségek közül szerintem a padlizsán a leglátványosabb, bár a paradicsomot sem lehet kihagyni. Egy-egy karalábé, mángold vagy cékla az évelők, vagy rózsák közé ültetve nagyon szépen díszít a levelével, és a csupasz rések kitöltésére is alkalmas. Talán a cukkini termesztése kicsit körülményesebb egy kis kertben, de ha olyan cukkini magot veszünk, ami kacsosan is tud kapaszkodni, akkor egy pergolára szépen fel lehet futtatni. Így nem foglal sok helyet, és ha ez egy különleges színű (pl.: sárga), vagy szokatlan formájú fajta, akkor ismerőseink még a csodájára is fognak járni. Nekem ez utóbbi sajnos pergola hiányában nincsen, de ami késik, nem múlik.

Ám a fűszernövények azon növények közé tartoznak, amiket még erkélyre is lehet ültetni. Némelyik fűszernövénynek annyira tetszik a levele, vagy a virága, hogy annak ellenére, hogy kialakítottam egy kisebb zöldséges kertet, néhányat beengedtem a virágaim közé. Szerintem nagyon szépen díszítenek, és gyomlálás vagy kapálás közben kellemes illatot árasztanak. Érdemes minél többet kipróbálni. Nincs is annál jobb, mint amikor kisétálva a kertbe, vagy a teraszra a saját növényeinket használjuk fel főzéshez.



A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :