Újság!
Betöltés...

Bodza, bodza, bodza....

Gyereknapi kiránduláson voltunk, amikor is ráébredtem, hogy már kezd virágozni a bodza. Majd egy barátunknál láttam, hogy már készítik a bodzaszörpöt, így én is nekiugrottam a múlt héten.


Valószínű, hogy mindenki a nagyitól és az anyutól kérdezi a fortélyokat.
Én 5 liter vízhez kb. 10 nagy virágot áztattam, és így nagyon kellemes bodza íze volt. Ám, ami még plusz érdekes ízt adhat hozzá, az a borsmenta, amit frissiben teszünk a pohárba.

Részletes leírás:
  • 5 liter víz (felforralva, majd megvárva míg langyosra hűl)
  • 10 - 12 db nagy bodza virágfej
  • 3-4 db citrom felkarikázva
  • 1-2 kb cukor (ízlés szerint)
  • + 4 nap türelem

Forrald fel a vizet és add hozzá a cukrot. Várd meg, amíg kihűl és közben alaposan mosd át a virágfejeket, mert ezt a növényt előszeretettel megkörnyékezik a fekete levéltetvek. 

Az 5 literes üvegedet előkészítve öntsd bele a cukros vizet, helyezd bele az átmosott virágfejeket, és a jól átmosott, vagy akár még meg is hámozott citrom karikákat (így biztos vegyszer mentesek lesznek). Után egy tányérral lefedve, tedd félre 4 napra, amíg összeérnek az ízek.

Négy nap után szűrd le és adagold üvegekbe, vagy kancsókba. Nálunk 5, de akár 10 liter bodzalé nagyon-nagyon hamar el szokott fogyni, így semmiféle extra tartósítószert nem használok a hűtőn kívül.

Ez egy fantasztikus nyári üdítő ital, amihez némi türelemre és 1 - 2 nagy befőttes üvegre van szükséged.

 

Mivel megtetszett a citrom és bodza együttese, így készítettem egy pár fotót.







A szerző: Borbás Ágnes

A Dekor&Mentha blog elindítója, a Dekor&Mentha Shop megalkotója is vagyok. Írásaim mindenkinek szólnak, akinek fontos a szépség, aki szerint a szép része a kert, akár virágoskert, akár ehető kert.

Zöldségmagok, fűszermagok, virágmagok, virághagymák, kerti eszközök, kerti kiegészítők egyaránt megtalálhatók a Dekor&Mentha Shop kínálatában. Napi és ünnepi ötletekkel, meglepetésekkel, saját kertek versenyeivel szeretnék kedvében járni látogatóimnak, kertépítő társaimnak.

0 megjegyzés :